2015. április 13.
Szerző: Ügyvédi Iroda

negatív saját tőke

Amennyiben egy cég beszámolójában egymást követő két üzleti évben negatív saját tőke jelenik meg, annak súlyos következményei lehetnek. De mit is jelent ez pontosan, mit lehet és érdemes tenni?

A „ negatív saját tőke ” jelentése

Negatív tőkéről akkor beszélünk, ha a cég saját tőkéje nem éri el a törvényi minimumként meghatározott jegyzett tőkét. A saját tőke mértékéről a mérleg ad információkat, ez a kérdés számviteli illetve könyvelői szakkérdés.

Mi a teendő negatív saját tőke esetén?

Amennyiben a saját tőke negatív egymást követő két üzleti évben, akkor a cég köteles a második év beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőkét biztosítani. A tőke biztosítására nem a tőkeemelés a jó megoldás, hanem például tagi kölcsön befizetése vagy – amennyiben van – eredménytartalék felhasználása. Ha a cég nem pótolja határidőben a hiányzó tőkét, akkor kötelezően át kell alakulnia, egyesülnie kell másik céggel, vagy meg kell szüntetnie magát. Az átalakulás során olyan cégformát kell választani, aminek nem ír elő a törvény kötelező tőkeminimumot, vagy az alacsonyabb, mint a jelenlegi minimum. Kft-k esetében tipikusan a Bt-vé történő átalakulás lehet a megoldás. Amennyiben a jegyzett tőke amúgy is magasabb, mint a jogszabályi minimum, akkor a tőke minimumra leszállítása is megoldást jelenthet a problémára.

Amennyiben a cég pótbefizetést választ, úgy tudni kell, hogy ezzel a befizetési móddal csak pénzeszközöket lehet a cégbe betenni, apportot nem. A pótbefizetés a jegyzett tőkét nem emeli, csak a saját tőkét pótolja ki. Fontos követelmény még, hogy a pótbefizetést előbb-utóbb vissza kell fizetni a tagoknak.

Következmények, szankciók negatív saját tőke esetén

De mi történik akkor, ha a cég nem csinál semmit, pedig negatív saját tőke jelent meg már második beszámolójában? Ebben az esetben nincs visszaút: a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indíthat, amelynek a végén kényszertörléssel akár megszüntetheti a céget. A cég maga súlyos bírságot kaphat, a cég vezetőit pedig jó eséllyel hosszú évekre eltilthatják.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a tagok és ügyvezetők vizsgálják meg a cég tőkehelyzetét, és amennyiben problémákat észlelnek, úgy haladéktalanul intézkedjenek. Jogi és számviteli tanácsokért pedig forduljanak hozzánk, mindenben örömmel segítünk.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!